Egy, megérett a meggy

A meggy se mind egyszerre pirul

Emlékszem, hogy a régi lakásunknál a kertben a cseresznyefa mellett meggy állt. Nem volt olyan jó felmászni rá. Tüskések voltak a kérge és az ágai a sok fejletlen ágacskától. És én egyébként sem szerettem a meggyet. Na de a család férfitagjai élnek, halnak érte. Édesapám, leendő apósom, a párom, a keresztapám, sőt még az öcsém is rajong a savanykás ízéért. Sokáig nem is tudtam, hogy a rózsafélék családjába tartozik ez a csonthéjas bogyókat termő fa (vagy bokor, mert az is lehet ám). Megközelítőleg 300 falta létezik a világon, mégis az egyetlen meggy, amit a család vagy rokonság megtudna nevezni, az a cigánymeggy. Valódi hungaricumként tartják számon ezt a félvad fajtát, amelynek szabályos, kissé nyomott gömbalakú, sötétbírborpiros termése van. Nagy savtartalma és szárazanyag tartalma ezt a meggy fajtát kiváló üdítő ital és szörp alapanyaggá teszi. A szárazanyag tulajdonképpen az, ami a nedvesség kivonása után a gyümölcsből hátramarad, tehát a húsa, magja, héja és esetenként a szára. Ennél is konkrétabban a szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok. Ebből a fajtából készül a legjobb minőségű és legismertebb pálinka is.

Ez az aprócska bogyós gyümölcs annyira közkedvelt, hogy már honfoglaló őseink is fogyasztották, de manapság elsősorban feldolgozott állapotban találkozhatunk vele, hacsak nincs saját fánk. Amikor tortát készítettem a páromnak, piacról piacra jártam meggyért hozzá, s csak a harmadik helyen volt kitéve, ott is csak egy ládával. Belőlük is főleg befőtt készül, esetleg konyakosmeggy. Szomorkás tények ezek, mert a magyar meggy kiemelkedő világviszonylatban, jelentősen több antioxidánst tartalmaz (tizenhétféle antioxidáns hatású vegyület van bennük), mint más európai és amerikai fajták. Ezekhez pedig elsősorban a friss gyümölcs elfogyasztásával jutunk. A feldolgozások, legyen bármennyire is kíméletes és házi, csökkentik a bennünk fellelhető értékes tápanyagokat.

Hogyan telt a családi meggy szezon

Sajnos nem utóérő gyümölcs, ezért frissen kell a fáról leszedni és a lehető leghamarabb megenni vagy felhasználni. A hűtés is csak néhány napot nyer nekünk. A meggyet sokféleképpen megőrizhetjük magunknak télire és nagyon sokféleképpen felhasználhatjuk süteményekbe, gyümölcslevesekbe, kásákba. Előszeretettel készítenek belőle gyümölcspárlatot, gyümölcsbort és likőrt is. Például a párom örök kedvencének, a Schwarzwaldi Tortának (Fekete Erdő Torta) alapreceptje nem csak befőttből és annak levélből készült meggyzselét, de kiváló minőségű meggylikőrt, úgynevezett Kirsch-t is előír. Ennek beszerzése talán még a gyümölcs-vadászatnál is nagyobb kihívás volt, amikor a születésnapjára készültem. Hozzáteszem, egy elég bonyolult desszertről van szó, a sok különböző réteg miatt, és nagyon könnyű elrontani. Nálam a tortakészítés egyébként is mindig egy külön kaland, és ez alkalommal sem hazudtoltam meg magam. Évente egyszer készítem el ezt a tortát, és bár a végeredmény mindig pozitív, az odavezető út igen rögös. Ettől függetlenül bátran ajánlom a rajongóknak, hogy készítsék el otthon, mert nagyon más, mint a cukrászdákban vásárolt. Sokkal frissebb, ropogósabb és zamatosabb. A megmaradt pálinka vagy likőr pedig remek kísérő mellé, így voltaképp semmi se vész kárba.

A napokban ínycsiklandó gyümölcsleves is készült, amiből nem hiányozhatott ez a piros bogyós gyümölcs. Ez talán az egyetlen, ahol én magam sem tudok neki ellenállni. Szintén nagy kedvenc az itthoniak körében, és hamar elfogy a lábasból. Bármilyen gyümölcsökből is készítjük, mindenképp adjunk hozzá a meggyből is. Így több dimenziós ízt érünk el: egyszerre lesz vidám, édes és frissítően savanykás a levesünk. Ráadásul nagyon jól illik a vaníliához is. A pudingos megoldásokat kerülöm, de vaníliarudat mindig bőségesen rakok bele. A kettő legalább olyan jó kombinációt alkot, mint a csokoládéval és konyakkal.

Néhány hete mentünk át a mamához, hogy leszedjük a fáról a meggy termést, amiből utána apósom bort készített. Had ne mondjam, nyomába se érnek a bolti borok, annyira jól sikerült. Mindössze néhány palack lett belőle, de már most alig maradt egy-kettő. A nagy nyári melegben frissítő fröccsként itta a család, és még a születésnapi összejövetelen is asztalra került. A maradékból pedig szárazdunszton befőtt készült, hogy télen is élvezhessék az ízeket és könnyebben nézzünk szembe a megfázásos időszakkal.

Mire jó a meggy?

Annak tartják, magas tápanyagtartalma miatt. Aztán utánanézek egy másik gyümölcsnek, és arra is ezt mondják. Akárhogy is van, kár lenne letagadni mennyire szuper és sokoldalú csemege. Magas antioxidánstartalmát a piros színt adó antocianin festékanyagoknak köszönheti. Bizonyítottan jó hatással van az immunrendszerre, a szív-és érrendszerre. Emellett ételszínezékként is hasznosítják, így, ha természetes piros ételfestéket keresünk, válogassunk azok közül, amelyeket meggyből nyerik. A környezettudatosság előtérbe kerülésének köszönhetően egyre gyakrabban alkalmazzák a textil iparban is a belőle kinyert színezőanyagot. Sőt, még gyógyszerek védőbevonatában is megtalálható.

Egy, megérett a meggy

Szomorúak vagyunk, hogy a végéhez közeledik a gyümölcs szezonja, mert még rengeteg potenciál rejtőzik benne. A közös gyümölcsszedés családi időtöltésnek is nagyon jó. Nincs minden gyümölcsből fánk, ezért ez nem mindig adatik meg, de ilyenkor lelassul körülöttünk ez a rohanó világ és csak a közös pillanatoknak élünk.