Jack Russel, aki az apjára ütött

Egy kis jack russel történelem

Mivel a jack russel és a parson russel terrierek eredete összefonódik, egy tőről fakad, így érdemes együtt tárgyalni.

1795-1883 között élt a ’Vadászó tiszteletes” néven elhíresült John (Jack) Russel, aki szenvedélyes vadász, terrier-szakértő és neves fox terrier tenyésztő volt. Ebben az időben egyes tenyésztők már azon fáradoztak, hogy a fox terriereknek szép, egységes külsőt adjanak, míg mások inkább a munkaalkalmasság izgatott. Ezek közé tartozott John Russel is, akinek már édesapja is szenvedélyes vadász volt.

John Russel első kutyáját, „Trump”-ot oxfordi egyetemei évei alatt vásárolta egy tejárustól, majd állomány növekedésével a legkülönfélébb keresztezéseket hajtotta végre más egyszínű vagy tarka terrierekkel. Tenyészállománya egyedeiért képes volt messzi tájakra is elutazni, de nagyobb részt devoni és New Forest-i kennelekből szerezte be őket. Már a korabeli ábrázolásokon is megfigyelhető, hogy a tiszteletes terrierjei mind, kivétel nélkül hosszú lábú egyedek voltak. Halála után a terrierek ezen csoportját egyszerűen csak „working”, azaz munka terriereknek nevezték. A harmincas évek táján merült fel az a gondolat, hogy a nevük jack russel terrier legyen.

Egyes vélekedések szerint azonban a parson és jack russel terrier nem más, mint egy apró keverék fajta leszármazottja, olyan típus, amely már hosszú idők óta tekergett az istállók környékén, patkányra és más apró vadra vadászva. Míg a fox terrier élte világhódító mindennapjait és gyakorta megsínylette a népszerűséget, addig a parson jack russel terrier az maradt, ami mindig is volt: igazi, egyszerű kis vadászterrier. Bár nem volt hivatalosan elismert a fajta, létezett egy standard, melyet tapasztalt vadászterrieresek dolgoztak ki, és elsősorban a vadászat számára szükséges követelményeket fogalmazta meg, háttérbe szorítva a küllemi igényeket, és igen széles sávot engedve a méret- és típusbeli eltéréseknek. A fajta kedvelői úgynevezett Hunt Terrier Show-kon mutatták be kutyáikat, ahol tapasztalt vadászok és tenyésztők a testfelépítést a vadászatra való alkalmasság szempontjából ítéleték meg.

Típusharc, avagy jack russel vagy parson russel?

Az idők során a tiszteletes eredeti típusából két változat fejlődött ki, egy rövidebb lábú és téglalap formájú és egy hosszabb lábú, kvadratikus változat. Míg a hosszú lábú kutyák kedveltek voltak az őshazában, addig a rövid lábú, apróbb ebek Ausztráliában váltak elismertté, és ott kezdték el őket először szisztematikusan tenyészteni.

A Kennel Club csak 1990-ben ismerte el a fajtát, parson jack russel terrier néven, ebben az évben került sor FCI elfogadtatására is. 2000-ben újabb fordulópont következett be a fajta életében. Egy fajtából kettő lett: a rövidlábú példányok a jack russel, míg a hosszú lábúak a parson russel terrier nevet kapták, és ettől a dátumtól, azaz 2000. december 14-től két, önálló fajtaként jegyzik őket.

Jellemes bohóc, avagy a jack russel terrier igazi arca

A világ nagy bohóca, igazi similabda. Eleven, játékos apró kutya. Energiája elapadhatatlan. Rendkívül szívós, kitartó, kemény eb, intelligenciája kiemelkedő. A jack russel terrier unkaképességei elismerésre méltóak, alkalma kutyás sportokra. A fajta mentes mindennemű fizikai vagy jellembeli fogyatékosságtól. Bár vidám, bohókás természete miatt napjainkban elsősorban mint a család kedvence ismert, igen alkalmas róka- és borzvadászatra, hajtóvadászatra, lövés utáni és vízi munkára, utánkeresésre. Imád lovak között lenni, képes négy lábú barátját hosszú kilométereken át kísérni. Azonban erdőn – mezőn sétálva nem szabad elfelejteni, hogy eredetileg a lovak abrakát dézsmáló egér és patkány irtása volt a jack russel feladata és bizony hajlamos egy-egy izgató szag után elbóklászni. Ezért ilyenkor fokozottan kell rájuk figyelni. Következetes neveléssel elérhető, hogy több egyedet együtt tudjunk tartani, de tipikus terrier jelleme gyakran sodorja konfliktusba fajtársaival. A gyermekeket nagyon szereti, kellemes és jó kedélyű játszótárs, de ennek a kis mini méretű energiabombának a neveléséhez és irányításához határozott kezű felnőtt gazdára van szüksége. Bizony a jack russel intelligenciája mellett igen ravasz is, a vele való bánásmód nem kevés türelmet, előrelátást, határozottságot és következetességet igényel, különben a kölyök hamar gazdája fejére nő.

Szőrmentén a jack russel terrierrel a szőr terén

Különféle szőrváltozatok figyelhetők meg a fajtán belül, melyek különféle ápolási módot igényelnek. A sima szőrű egyedek szőrzete könnyen hullik, ezt elkerülendő heti rendszerességgel gumi kesztyűvel vagy sörte kefével át kell húzni bundáját. A durva szőrű változatot a heti fésülésen túlmenően évente két alkalommal trimmelni kell, melynek célja az elhalt szőrszálak eltávolítása.