Miről ismerhetjük fel a kaparófát?

A kaparófáról röviden

A neve könnyedén megtévesztheti az embert, de nem. A kaparófa valójában nem kapar és nem is kap semmit, pláne nem fizetést, pedig viszonylag sok atrocitás éri, amíg szegényt használják. Vagy fogalmazzak úgy, hogy kihasználják? A funkciója szerint ugyanis, a kaparófa nem más, mint egy eszköz, amit azért találtak fel valakik, hogy a boldog macskatulajdonosok, még boldogabb macska-tulajdondosokká válhassanak. Ezzel elősegítve egy jobb, szebb és élhetőbb társadalom létrejöttét. A kaparófát ugyanis a korábban említett gazdik, otthonaik védelmében alkalmazzák, mert mindannyian tisztában vannak vele, hogy bármennyire is édesnek és ártatlannak tudnak tűnni ezek a szőrmókok, az ösztöneik attól függetlenül még bennük szunnyadnak, arra várva, hogy mikor is engedelmeskedhetnének nekik, szétcincálva a függönyt, vagy végigkaristolva az új bőrkanapét. Hozzájuk hasonlóan a leendő cicatulajdonosoknak is egyszerűen tudomásul kell venniük, hogy ez a  tárgy minden doromboló szerzetnek természetes igénye. Szükségük van valamire, amin kiélezhetik a karmaikat, hogy lekoptathassák a felesleges szaruszövetet. Szóval, ha macska tartásra adnánk a fejünket, akkor mindenképp érdemes beszereznünk egyet, hacsak nem szeretnénk minden hónap végén, az elszáradt szerelempáfrányunkkal együtt a kedvenc kanapénkat is lecserélni.

Mikor szerezzünk be kaparófát?

Minél hamarabb, annál jobb. Általában azt mondják, berendezési tárgyaink érdekében, legjobb, ha már kölyökkorukban elkezdjük terelgetni cicánkat a helyes úton, azaz a kaparófa használata felé, de persze egyéni esetek mindig előfordulhatnak, szóval később sem lehetetlen rávenni az állatot arra, hogy engedelmeskedjen, bár tudom, hogy egyesek az ilyesmit legendának vélnék. Azonban azt kell, hogy mondjam, minden eset egyéni, minden macska más, szóval semmi sem lehetetlen. Legutóbb például egy népszerű videómegosztó oldalon találtam egy felvételt olyan cirmosokról, akik nyulak között nőttek fel, ezért a mozgásuk is ehhez igazodott. Igazi macskanyulakká vagy nyúlmacskákká váltak.

Visszatérve az eredeti témához, a véleményem szerint, az állat helyes fejlődése érdekében majdnem minden esetben érdemes beszereznünk egyet, amin kis kedvencünk egészséges mértékben kiélheti az ösztöneit.

A kaparófa hossza

A használata közben a macskák általában élvezik, ha kinyújtózhatnak, emiatt érdemes olyat beszereznünk, ami hosszabb, mint a macskánk testhossza, ha az a hátsó két lábán áll. Vannak olyan négylábúak is, akik a vízszintes tárgyak kaparását részesítik előnyben. Ez azonban talán ritkábban előforduló eset.

A kaparófa beszerzése

Ezek a becses tárgyak méretük és kinézetük alapján könnyedén elkülöníthetőek. Vannak kicsi, közepes és nagy darabok. Illetve ronda, ocsmány, elfogadható, szemet gyönyörködtetően szép, és megdöbbentően ronda verziók is. Az adott tárgy széles skálájú kínálatát találhatjuk meg az interneten, a való életben pedig az átlagosnál nagyobb bevásárlóközpontokban megbújó szolid kinézetű kisállat-kereskedésekben. Ha az utóbbi, azaz a személyes úton történő ügyintézését választjuk a dolgoknak, akkor érdemes megfelelő hordozóeszközzel készülnünk, persze a jövőbeni fánk méretétől függően. Tehát legjobb, ha már kész tervvel a fejünkben, összeszedetten indulunk meg a beszerzési körutunkra. Persze nem lehet felkészülni minden váratlan helyzetre. Én bármennyire is igyekeztem, mégis elbuktam. Amikor jómagam indultam meg a bevásárlóközpont felé, hogy vegyek egy kaparófa macskafát, akkor minden előzmény nélkül szembejött velem James Bond, de mivel egy mackónadrág és egy kinyúlt felső volt rajtam aznap, Mr. Bond egyszerűen keresztülnézett rajtam. Úgy éreztem életem nagy lehetőségét dobtam sutba az új, ámde kissé kényelmetlenül szorító piros magassarkúmmal együtt, amit reggel hajítottam ki az ablakon, mint hordhatatlan darabot. Borzasztóan megbántam a meggondolatlan viselkedésemet és a szerencsétlen ruhaválasztásomat is. A múltat viszont már képtelen vagyok megváltoztatni. A jövőmet azért igyekszem bebiztosítani. Azóta a sarki zöldségeshez sem megyek le egy alap smink nélkül, nemhogy mikor kaparófáért megyek a boltba. Azóta ugyanis igazi gyűjtőjévé váltam ezeknek a kincseknek. Persze minden hátsószándék nélkül. Egyáltalán nem azért kezdtem bele a dologba, mert minden egyes alkalommal, amikor vásárolni megyek (Természetesen kikenve, kifenve.) egy részem azt reméli, hogy Mr. Bond újra felbukkan a láthatáron, de ezúttal talán engem is észrevesz…

Nem. Erről szó sincs. Csupán rákaptam erre a dologra. Végre lett egy új hobbim. Tök jó, nem?

A kaparófa szerencsét hoz?

Csak a személyes tapasztalataimról tudok beszámolni, de a válaszom a korábban feltett kérdésre egyértelműen igen. Mióta gyűjtővé váltam, sokkal jobb ember lettem. A jó emberek pedig vonzzák a szerencsét. Jobban osztom be az időmet és a pénzemet. Képes vagyok tartani a diétámat, kevesebbet sóhajtozom (Legalábbis nyilvánosan.) és többet mosolygok (Főleg az álruhás és gyanús alakokra, akik megdöbbentően jóképűnek tűnnek.) Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom a dolgot, jobb, mint sorozatban görgetni a macskás posztokat.

Mindenki sikerre vágyik. Én is. Ráadásul emberből vagyok, szóval úgy érzem ideje megosztanom még egy utolsó dolgot, azok kedvéért, akik eddig még bizonytalankodtak volna a kaparófa jótékony hatásaiban. Szóval, ha Mr. Bond nem is, de a sarki zöldséges egy idő után végül elkérte a számomat.

Kizárólag azért, mert kaparófát akart vásárolni.

Tőlem.