Műterem vagy nem műterem?

Mire számítsunk a műterem fotózásnál?

Sokáig a fotóstúdió alatt egy hatalmas, fénytechnikai eszközökkel megpakolt teret értettünk, de manapság már sokkal változatosabbak ezek a helyszínek. Ezekben gondosan kialakított enteriőr van, amit különböző berendezési tárgyakkal, díszítő elemekkel tesznek még hangulatosabbá. Lehetnek hatalmas ablakok, amin ömlik be a fény. A weboldalakon nagyon megnyerő képekkel találkozhatunk, de nem árt tudni, hogy ezek eltérhetnek a valóságtól. Ezeket általában azután készítik, hogy elkészült a terem, s mivel ezekben a stúdiókban napi szintű munka zajlik, bizony az eszközök elhasználódnak. Természetesen a tulajdonosok igyekeznek karban tartani a helyeket, de a nagy munkában össze-vissza félrerakott kellékek, állványok, reflektorok rendetlennek hathatnak. Egy műterem fotózás két-három óra. Alsóhangon ennyi időt kell kifizetnünk a terembérlésért. Kevesebbnek nincs is értelme, hiszen az elején sok idő megy el a világítás beállítására, a koncepció felállítására.

photography, studio, Alexander Dummer

Műterem vagy szabadtér?

Mind a műtermi, mind a szabadtéri fotózásnak megvan a maga előnye és hátránya. A legjobb, ha átgondoljuk, hogy milyen célt szolgálnak majd a képeink és aszerint döntünk. Az sem hátrány, ha magát a fényképészt kérdezzük meg arról, a műterem vagy a szabad levegő előnyösebb nekünk. Természetesen az időjárás is dönthet helyettünk, nagyon balszerencsés esetben. Sajnos ez nem olyasmi, amit befolyásolni tudunk.

Vannak esetek, amikor egyértelmű, hogy mi legyen a helyszín. Az utóbbi években a jegyes és esküvői fotózás szinte minden esetben a szabad ég alatt zajlik, míg a csecsemőfotózásra műterembe kerül sor. Olyan esetekben, amikor családi vagy kismamafotózást szeretnénk, mindkét helyszín alkalmas lehet gyönyörű, hangulatos képek készítésére. Természetesen ez nem ennyire fekete-fehér. Mindig döntsünk az igényeink szerint.

A műterem kihívásai

Azonban a műtermi fotózásnak megvannak a maga hátrányai is. Ahhoz, hogy a képek ne legyenek unalmasak, üresek, sok kellékre, díszletre és trükkre van szükség. A megfelelő stúdiókban műterem fotózáshoz ezekben nincs hiány. A legtöbb alkalomra fel vannak készülve és a műtermet az igényeink szerint alakítják majd ki. Sőt, amennyiben ragaszkodunk bizonyos színekhez, arra is biztosan van megoldásuk. Érdemes azonban előrelátónak lenni és pl. gyerekfotózáshoz a kedvenc játékot is magunkkal vinni. Így bensőségesebb lesz a légkör a kicsi számára is.

Azok számára, akiket feszélyez a kamera, a művi környezet nehezítheti a feloldódást. A profi fényképészek előre tudják, hogy némi zene, kávé vagy tea és egy őszinte beszélgetés sokat segít a hangulat oldásában. Különösen igaz ez azokra a gyerekekre, akik szeretik megmakacsolni magukat.

A fények nem lesznek természetesek. A világítás hőmérsékletével ugyan lehet játszani, de meg sem közelítik pl. az aranyóra kontrasztjait. Mielőtt rászánnánk magunkat a bérlésre, gondoljuk át, milyen hangulatot és hatást szeretnénk elérni a képeinkkel. A stúdióban nagyon szép, minőségi portrékat, családi képeket, reklámfotókat stb. lehet készíteni, de legyen bármilyen agyafúrt a fényképész, látszódni fog, hogy ezen nem szabad térben készültek. Persze ettől még nem kapunk kevesebbet. Csak tudnunk kell, mit akarunk.

Szükséges tudnunk, hogy a műterem fotózás gondosan beállított fényekkel, vaku használatával történik. A vakut a fényképezőgéphez rögzített szerkezet (rádiós kioldó) oldja ki. Ez villanásokkal jár. Mindig. Tehát azok, akik érzékenyek az éles, villódzó fényekre, netán epilepsziások, a műtermi fotózás nem opció. Előzzük meg a bajt és ne költsünk feleslegesen. Akárhogy szeretnénk, ez nem működik vaku nélkül. Nagyon nehéz a megfelelő fényeket biztosítani a munkához. Csalódni fogunk az eredményben.

A műterem előnyei

A műterem egyik nagyon nagy előnye, hogy a fényviszonyok a fényképész szaktudásán múlnak. Szükségtelen azon aggódni, hogy korábban megy le a nap, vagy befelhősödik az ég. A fényeket stúdiólámpák, reflektorok biztosítják a munka során. A munka is gyorsabb és zökkenőmentesebb így.

A műterem másik igen hasznos tulajdonsága a privát tér. Nincsenek kíváncsi bámészkodók, nem kell arra várni, hogy odébb álljanak, mert zavarják esetleg az összképet. A munka nyugalomban telik, és nem feszélyeznek minket az idegenek, amitől természetesebbek lesznek a képek. 

A díszlet kialakítás házi keretek között bizony nagyon költséges és időigényes lenne, azonban a stúdió bérlése során nem csak a helyiséghez fogunk hozzáférni, hanem a kellékekhez is. A legtöbb helyen nagy a háttérválaszték, lehet akár épített háttér is. Különböző papírokat és anyagokat is kapunk. Mindent, ami segíti a tökéletes hangulat előteremtését.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a műterem mellé biztosítanak öltözőt is a legtöbb stúdióban, ahol áttudunk öltözni két széria között. Megigazíthatjuk a hajunkat, sminkünket, vagy ha szükségünk van rá, akkor megpihenhetünk pár percre.

És maga az élmény, hogy az ember megtapasztalhatja, amit a fotómodellek. Mindezt kellemes, huzat mentes környezetben.