Nekem megéri a vegytisztítás, és neked?

vegytisztító_pic3

Így segít nehéz napokon a vegytisztítás

A vegytisztítás számomra hatalmas segítséget jelent, ezért érdemesnek tartom másokkal is megosztani ezt a remek lehetőséget. De mi is pontosan a vegytisztítás, hogyan lehet és mikor érdemes igénybe venni, mégis mennyibe kerül? Most ezekre a kérdésekre szeretném megadni a választ mindenkinek, aki egy kicsit még el van veszve a ruhatisztítók és vegytisztítók világában, de szeretne egy kicsit kényelmesebben élni. 

Minden, amit a vegytisztításról elöljáróban tudni érdemes

A vegytisztítás néhány éve még számomra is egy ismeretlen fogalom volt, azonban ma már az egyik legnagyobb segítségemet jelenti ez a szolgáltatás. Hogyha valaki ugyanolyan elveszett, mint amilyen én voltam, az is biztos tudja, hogy minden ruhát, minden anyagot máshogy lehet kezelni. Egyes darabokat nem tudunk mosógéppel mosni, másokat egyszerűen nem érdemes, néhány kézzel mosható, bizonyos darabokat pedig egyáltalán nem érhet víz. Hogy felelhetünk meg mindezeknek?

vegytisztító_pic2

Az én taktikám az, hogy az otthon is könnyen tisztítható darabokat valóban otthon is tisztítom, viszont minden, ami egy szappanos áztatásnál nagyobb energiabefektetést igényelne, azt inkább a ruhatisztítóra bízom. Ez lehet egyrészt ugye az anyag minősége miatt, azokkal az anyagokkal nem nagyon tudunk otthoni körülmények között mit kezdeni, amiket nem lehet egyáltalán mosni. A másik ok természetesen az lehet, hogy valamilyen komolyabb szennyeződés miatt már otthon nem bírja az ember a tisztítást, és összességében a sok szer vásárlása és a mosásra fektetett idő már nem érné meg. 

A vegytisztítás maga egy olyan tisztítási folyamat, amely csak kevés vizet használ fel, vagy egyáltalán nem veszi igénybe víz felhasználását, így hatékonyan lehet olyan ruhadarabokat is tisztítani, amelyeket nem lehet ilyen körülmények között mosni. Ezekhez azonban nagy szakértelemre van szükség, amit az ember otthon aligha tud biztosítani. Egyébként összességében a tisztítószalonokban végzett munkát is vegytisztításként szoktuk emlegetni, hogyha valaki egy kicsit össze lenne keveredve a fogalmak között, és jobban szeretné érteni a zsargont. Hogyha vegytisztítóról beszélünk, az természetesen maga a tisztítószalon vagy mosoda, ahol profi kezek között tudhatjuk a problémás otthoni textíliákat és egyes ruhadarabokat. 

Milyen darabokra érvényes a vegytisztítás?

A vegytisztítás szinte minden ház körüli textíliára érvényes. Sajnos szőnyeget nem minden cég tud vállalni, ehhez azonban vannak külön szőnyegtisztító-cégek, akik a segítségünkre lehetnek. Minden más azonban ide is bátran vihető. Akár még a menyasszonyi ruhánkat is tudjuk vegytisztítással kezelni. Kedvenc ruhadarabjaink kerülhetnek ide, drágább vagy érzékenyebb anyagokat vihetünk. Személy szerint a csipkefüggönyök tisztítását nem is bíznám másra. Ezek egy idő után foszlanak, bomlanak, elszíneződnek, azonban még éveken át lehetne őket használni, hogyha nem kellene alapos sikálásnak alávetni őket. Ilyenkor jöhet szóba a hatékony vegytisztítás, ami a lehető legkisebb mértékben roncsolja az anyagot. Persze minden tisztítás valójában egy kicsit rontja az anyag minőségét, ez azonban a természet rendje. Amit egyszer elkezdünk használni, az elkezd elhasználódni, és ezt a folyamatot nem lehet a végtelenségekig húzni, azonban hosszabb ideig igen! 

Éppen ezért szeretem például a bőr ruhadarabjaim esetében is a vegytisztítóra bízni magam. Ezeket a ruhákat, kabátokat nem csak tisztítani nem igazán lehet, de egy idő után elkezdenek kopni is, akármit is csinál az ember. Ilyenkor nem feltétlenül kell kidobnunk rögtön a ruhát, hanem elvihetjük egy tisztítószalonba is, hogy újraszínezzék azt. Így a bőr anyag még éveken keresztül hordható marad. 

A vegytisztítás persze igénybe vehető terítők, sötétítőfüggönyök esetében is, de bátran mosathatunk itt ágyneműket, párnahuzatokat, takarókat, díszpárnákat, kocsi üléshuzatjait, tényleg a határ a csillagos ég. Amit azonban nem viszünk el vegytisztításra, az az alsónemű, legalábbis többnyire. Ezeknek azonban nem is akadály az otthoni mosása. 

vegytisztító_pic1

A vegytisztításról saját véleménnyel

Persze mindenkinek az a kifogása, hogy a vegytisztítás drága. Olcsónak nem olcsó, de egy otthoni mosást sem úszunk meg olyan olcsón, és ebbe nem csak a mosás, a mosószerek, áram, vízellátás díja számít bele, hanem extra vegyszerek felhasználása is, meg az idő és energia, amit a makacs foltok kihozásába fektet az ember. 

Néha egyik éri meg, néha másik. Én nem fognék otthon a függönyök, terítők, takarók mosásába, nincs hol megszáradniuk, a bolyhos vagy csipke anyagoknak egyáltalán nem tesz jót a géppel való mosás, a fehérítés pedig külön bejegyzést érdemelne. Szerintem már csak ezért is megéri a szakemberek segítsége. Nekünk nincs meg a tudásunk a tisztításhoz, ami igazán szükséges lenne, és sokszor a tisztítószereket több ezer forintért vásároljuk meg, csak hogy rájöjjön: nem olyan hatékonyak, mint a reklámban. Egyszer használjuk őket, aztán évekig ott fognak állni a szekrény hátuljában. Akkor pedig már nem jobb döntés, hogyha tisztítószalon segítségét vesszük igénybe? Ez talán csak az én véleményem, de szerintem a külsős segítség sokszor a leghatékonyabb formáját képezi ruhatisztításnak. Én nem állnék neki saját kézzel próbálkozni öltönyökön, báli ruhákon, estélyiken, de még csak a függönyöket sem tartom fontosnak otthon tisztítani, miközben erre való a tisztítószalon.