Személygépkocsi bérlés a mindennapokra

Mi miért döntöttünk a személygépkocsi bérlés mellett?

Miután a kedves párommal úgy döntöttünk, hogy a kis meghitt agglomerációban elhelyezkedő lakásunkból, egy nagyobb polgári lakásba szeretnénk költözni Budapest belvárosa szívébe. El kellett azon gondolkodnunk, hogy egyáltalán megéri e nekünk fenntartani az autónkat, amely lévén, hogy elég jó minőségű sok befektetést igényel, vagy megtartani azt a párom szüleinél és a benzin költségen spórolva, miután még mindig egyetemisták vagyunk diák BKV bérlettel utazni a városon belül. Ahogyan fontolgattuk a helyzetet egyre barátságosabb ötletnek tűnt az, hogy a városon belül BKV-val közlekedjünk, és ha majd messzebbre kellene utaznunk a személygépkocsi bérlés alternatíváját használjuk ki. Hiszen amennyire utána néztünk egy- egy alkalomra kiváló alternatívának bizonyul. Így úgy döntöttünk bele vágunk. A kocsinkat lent hagytuk vidéken a párom szüleinél, hogy majd amikor gyermekeket vállalunk és újból az agglomerációba költözünk egy kertes házba, újra napról napra igénybe vegyük. De addig is úgy láttuk, rengeteget tudunk spórolni mind időben, mind pénzben a benzin és egyéb karbantartási költségeken. Hiszen Budapesten az autóval való közlekedés nagyon kiszámíthatatlan, és ha csúcsforgalomba indulunk munkába, vagy jövünk onnan haza előfordul, hogy órákat kell ülnünk a dugóba, ami egyrészt egy felesleges stressz forrás, másrészt a BKV főleg a metró, villamos közlekedése sokkal kiszámíthatóbb. Így mindent összevetve teljes összhangban úgy döntöttünk, hogy bele vágunk ebbe az életmódba. És mondanom se kell a lehető legjobb döntést hoztuk!

A személygépkocsi bérlés aktualitása

Mint már a fentiekben is említettem nagy lelkesedéssel bele vágtunk ebbe az új életmód alternatívába és nappal illetve kora este szinte csak BKV-val közlekedtünk a városon belül. Ellenben velünk, munkánkból és tanulmányainkból kifolyólag meglehetősen gyakran előfordul az, hogy nagyon későn végzünk egy konferenciával, vagy egy előadással, illetve sokszor hivatalosak vagyunk, szakmabeli bulikra illetve gyakran járunk el csak úgy önmagunktól is szórakozni. Ilyenkor viszont nagyon jó ötletnek bizonyul, ha nem taxira költjük a pénzünk, hanem más módszert választunk. Így jutottunk el arra a következtetésre, hogy számunkra a legjobb megoldás ezekben az esetekben a személygépkocsi bérlés. Így elkezdünk utána járni a különböző perspektíváknak. A fő kérdés körünk az volt, hogy hol mennyiért és milyen autót lehet bérelni? Nyilván a legkedvezőbb lehetőségeket kerestük, így a következendőkbe a kevés tapasztalatomat osztom meg, amit a témában találtam.

A személygépkocsi bérlés menete

Miután utánanéztem a különböző perspektíváknak összességében a következő dolgokat találtam. Előszór is, amit nagyon fontos tudni személygépkocsi bérlés esetén, hogy egy adott mennyiségű kauciót minden esetben le kell tenni, mint egyfajta előleget az autó használata végett. De ezt természetesen amint leadja az autót vissza kapja. Amennyiben ezt a megadott cégenként változó összeget letettük, számtalan autó közül választhatunk. Az egészen kicsi két személyes kocsiktól a nagy több személyes kisbuszokig, illetve több helyen teherautó bérlésre is van lehetőség, ha például specifikusan költözéshez lenne szükség személygépkocsira.

Számomra meglepőnek bizonyult az, hogy ilyen egészen kicsi, két személyes autót már akár 3000 Ft / napért ki lehet bérelni. Tovább magasabb kategóriás kocsik bérlése is napi 4- 15 ezer forint között mozog, nagyvonalú kilométer korlátozással, ami speciálisan az egyik meg nem nevezett cégnél példának okáért, naponta 300 km / nap amennyiben 1-3 nap között bérlünk. 4 és 10 nap esetében már csak 200 km/ nap, 11 naptól pedig 150 km/ nap, 1 hónap esetén pedig 4000 km/ hó, túlfutás esetén pedig 15 Ft / átlépett kilométer. Hivatalosan a legtöbb esetben mindössze 3 hónapra lehet kibérelni az autókat, de bizonyos esetekben, egyéni igények szerint az adott céggel egyeztetve lehet hosszabb időre is bérelni. Mindegyik autó gyönyörű állapotban van és öröm velük a közlekedés. Egyébként, akinek arra lenne igénye, hogy luxusautót béreljen, esetleg esküvőre vagy legény illetve lánybúcsúra szalagavatóra stb. annak erre is van lehetősége.

Összességében a személygépkocsi bérlésről

Véleményem szerint a személy gépkocsi bérlés alternatívája nagyon jó lehetőség, abban az esetben, ha a mindennapokra nincsen égető szükségünk autóra, hanem csak időnként egy – egy napra. Hiszen szerintem sokkal jobb megoldás, mint a taxi használata, hiszen az egyrészt költség arányban nem éri meg hosszútávon, másrészt pedig szerintem, aki amúgy szeret vezetni annak amúgy is sokkal jobb, hogy nem kell végleg abbahagynia a vezetést, hanem ha éppen úgy tartja szüksége, igénybe veszi ezt a kiváló szolgáltatást.