A mosdókagyló választás pofonegyszerű

Mire való a mosdókagyló?

A kérdés önmagában csiklandozza az ember humorát, pedig nem is olyan légből kapott kérdés az, hogy ugyan, mire való a mosdókagyló. Mikor nekiállunk válogatni, hajlamosak vagyunk – legalábbis a lakberendezésért érdeklődők – elveszni a kreatívabbnál kreatívabb lehetőségek közt, mert bár tudjuk, hogy nincs épeszű ember, aki felújításkor negyvenezer forintot csak a mosdókagyló kedvéért kiadna, mégis megpróbáljuk kialakítani az ízlésünket és annak megfelelő kompromisszumot találni a mi árkategóriánkban, mert olyan gyönyörűen néz ki. Ez persze jó móka, és ha van rá időnk, hajrá – ha ne adj Isten magát a negyvenezres mosdót is megengedhettük magunknak, akkor meg pláne emelem kalapom, nincs mit mondanom.

Viszont alapjában véve a mosdókagylónak nem ez a lényege. Nem kell szép legyen, még csak nem is kell passzoljon a berendezésbe ahhoz, hogy már hasznos részévé váljon a fürdőszobának. Ehhez az kell, hogy működjön megfelelően, legyen kellemes magasságban, férjünk el körülötte, és bírja a strapát, lehetőleg legyen könnyen tisztítható. Ugye, hogy érdemes tudatosítani ezt, mielőtt elvesznénk az üveg és bádog kreatív kivitelezések erdejében? Szóval akkor mit is kell még tudnunk?

A mosdókagyló fajtái

Amennyiben nem egy dizájnos kis kávézót, tematikus teázót vagy butik hotelt rendezünk be, a külcsín nem lesz sarkalatos pontja a kiválasztásnak. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az nem is számít, hiszen ki ne szeretne egy esztétikus környezetbe belépni, amikor hazatér. De ha gyönyörű és csak szivárog ha pompázatos, de fél lábon egyensúlyozva férek csak oda, ha csili-vili, de a gyereket csak testőri felügyelettel engedhetem oda, mert szilánkosan törik és az is meglátszik rajta, ha csak ráleheltem, akkor az nem egy praktikus választás. Úgyhogy egyezzünk ki abban, hogy a mosdókagyló elsősorban egy funkcionális berendezési tárgy.

A mosdókagylók anyaga

Emlegettük már a gyönyörű üveg, kő és márvány alapanyagokat, de a mindennapi használatban sokkal gyakrabban találkozunk a klasszikus kerámiával és öntött műmárvánnyal. Az előbbi ár-érték aránya igen kedvező és nagyon könnyen takarítható. Viszonylag strapabíró is, bár azért van az a törés, ami aztán évekig kacsintgat vissza ránk a mélyéről.

A műmárvány sem marad el ár érték arányban, viszont igen nagy előnye, hogy öntött, azaz olyan az alakja, amilyen a forma. Éppen ezért igen széles választékot találunk és ez ráadásul cseppet sem drágítja a darabokat, nézzük csak meg: https://www.ventil.hu/mosdokagylo. A kerámiánál ráadásul strapabíróbb anyag, többet kibír és tovább is tart, így ez egy igazán tudatos, hosszú távú döntés lehet. Tapintásuk hófehér. mégis meleg hatást keltenek. Mindemellett takarítani sem nagy kihívás ezt a mosdókagylót, bár a súrolás nem ajánlatos, mert csak sok apró kis karcot eredményez a felületeken.

Beépíthető mosdókagyló

Igen, örvendjünk, van ilyen. Viszont ehhez a fürdőszobát is ezen igényünk szerint kell kialakítani. A beépített mosdókagyló ugyanis nem a levegőben lóg. Vagy a bútor tartja, vagy a fal, ráadásul nem csak a súlyeloszlás miatt összetett a kérdés, hanem a vízelvezetés miatt is. Elvégre egy mosdónál gyakran előfordul és teljesen hétköznapi, ha kívülről végigcsordul egy kis nedvesség. De ha nincs rendesen szigetelve, akkor ez simán megy a bútorra, és ha ez rendszeressé válik, akkor a berendezésünk bánja.

Úgyhogy első körben nézzük meg, mit bírnak el a fürdőszoba falai, opció-e, hogy az tartsa meg a mosdókagylót? Egy mosdókagyló akár negyven kilós is lehet, szimplán a gipszkarton nem fogja ott tartani a két szép szemünkért, beton, tégla, vagy ytong jobb volna, de megerősített gipszkarton is elég lehet. Persze ha tudjuk, hogy beépítettet szeretnénk, akkor ez tárgytalan. Ebben az esetben viszont a bútort is így kell kiszabatni vagy kiválasztani.

A mosdókagyló szekrénnyel kifejezetten praktikus lehet, ha kevés a helyünk és külön tárolót akarunk kialakítani, nem véletlenül vált népszerűvé. A kialakításánál azonban, mint fentebb láthattuk, jobban oda kell figyelni.

Ami még fontos, az a mosdókagyló méretek figyelembe vétele. Ugyanis a kényelmes használathoz az a megfelelő, ha a karunkat picit hajlítva a tenyerünk pont felfekszik a mosdókagyló felületére. Persze ott, ahol többen vagyunk, értelemszerűen egy kompromisszumos megoldásra van szükség, ahol senki sem kell görnyedjen és senki sem kell sámlira álljon – kivéve a gyerekeket. De ha ezt a magasságot megszültük, mindenképpen jelezzük az asztalosnak, ha ráépíthető mosdókagylóról van szó. Ugyanis általános esetben hagynak pár centi luftot a mosdókagylóra, amire ebben az esetben nem lesz szükség. Ugyanígy gondoljuk át előre, milyen csaptelepet akarunk mellé beépíteni. Hiszen a mosdó vagy előfúrt, vagy nem, fali kiállású esetén viszont teljesen felesleges lukkal venni a mosdót.

Mosdókagyló elhelyezése

A konyhára mondják leginkább, hogy az otthon lelke, a fürdőszoba ezzel szemben az otthon intim tere. Fontosak a jó fényviszonyok, de a kellemes kialakítás is. Tervezzük úgy a mosdót, hogy kényelmesen állva elférjünk előtte, bár, ha helyszűkével küzdünk, tehetjük a sarokba is. Gyerekes háznál praktikus lehet két mosdót felszerelni, hogy egyszerre moshassunk fogat és kezet, az egyik akár alacsonyabban is lehet a kicsik kedvéért.