Szükség van-e a hűtőkocsira egy fesztiválon? Mindenképp!

hűtőkocsi_pic3

A hűtőkocsi bérléssel kijutottunk minden fontos rendezvényre idén nyáron

Étteremként elgondolkodtató, hogy mekkora bevételt lehetne szerezni egy fesztiválon, vagy éppen minden fesztiválon, ami az országban zajlik. Azonban sok megpróbáltatással és kérdéssel is jár mindez, egyáltalán hogyan lesz büfékocsink, hűtőkocsira szükség van-e, mennyi a helypénz, egyáltalán mit kínáljunk, honnan szerezzünk kisegítő személyzetet. Persze kellenek ülőhelyek, asztalok is, minden szabálynak megfelelni… Nem volt egyszerű a dolog, de aztán elgondolkoztunk, hogy miért is ne? Ezek a fesztiválok egy életre szóló kalandot biztosítanak még úgyis, hogy az ember a nap nagy részében dolgozik, de már az is nagy szó, hogy megtapasztalhatja a fesztivál-élményt másodkézből, és a zenét azért onnan is hallani lehet, ahol az ételeket árulják. 

A hűtőkocsi bérlés menete

Az egyik fontosabb kérdés, amit meg kellett oldanunk, az a hűtőkocsi és a büfékocsi bérlése volt. A kettő, hadd ne mondjam, nem igazán elérhető egy helyen, legalábbis abban a méretben, amire nekünk szükségünk volt. Ugyanis a hűtőkocsiból nagyobb kellett, mint amit a büfékocsis helyeken találtunk, úgyhogy egy rendes bérkocsis helyhez fordultunk. A két helyen egyébként maga a menet ugyanaz volt, céges általános papírokat kértek tőlünk, illetve egy vezetésre alkalmas személyt, aki persze vezetni is fog. Szerencsére ezt a szakácsunk így meg is oldotta, aki a műszak elején így sofőr lesz és aztán átvált szakácsba. Mikor lepapíroztuk az egészet, akkor már csak annyi volt a dolgunk, hogy a fesztivál előtti nap visszajöjjünk a hűtőkocsiért, aztán felpakoltunk, és hajnalban már indultunk is az útra. 

Mi minden kellett még a hűtőkocsi mellett?

A helypénz borsos volt, meg persze be is kellett jutni, nem engednek túl sok ugyanolyan profilú éttermet, úgyhogy próbáltunk egy-két dologban kreatívak lenni, de azért az alapoknál is maradni kellett, mert ilyen helyeken az ember ugyanazt a gyorskaját szeretné enni, amit már ismer, és megéri a két-háromszoros árat neki. Ismeretlenbe ilyenkor nem nagyon fektet az ember, mert egyébként sem akarja a legjobb koncerteket a mosdóban ülve hallgatni. Nálunk is a rántott hús, sült krumpli, hamburger és pizza volt a fő menü, még gyrost is készítettünk, amit egyébként nem szoktunk. Lángos sajnos már nem fért bele a profilba, viszont szereztünk egy profi kis jégkásagépet, ezekkel variáltunk. Személyes kedvencem pedig egy kis ázsiai street food bevonása volt. A csavart burgonya, ami ilyen félig sült, félig csipsz dolog, egy pálcikára tekert burgonyacsík, ami nem csak jól néz ki, de nagyon finom, és egyszerű és gyors az elkészítése. Édességnek pedig a shaved ice-t vetettük be, ez olyasmi mint a jégkása, darált jég valamilyen sziruppal leöntve, csak az ember nem issza, hanem édességként eszi, mint egy jégkrémet vagy fagyit, csak ezt kanalazni kell. Ennek a két különlegességnek hamar elterjedt a híre, úgyhogy nagyon jól fogytak a dolgaink. 

Hogy mi minden kellett még, igazából a bevezetőben már le is írtam, székek, asztalok, kis díszlet, hogy meglegyen a hangulata a helynek. Csináltunk egy kis szelfie-póznát is, ahol lehetett a kabalaállatunk életnagyságú változatával fotózkodni, ez egy befektetés a későbbiekre, mert majd az étterembe is kirakjuk a póninkat. 

A hűtőkocsi segítsége mennyit számított? 

Mivel egy teljes hűtőkocsink volt, ezért nem csak a fagyasztós ételeinket tudtuk ott tárolni, hanem egész sokáig más dolgokat is, üdítőket és zöldségeket is, ezeket persze más hőmérsékleten, amit fagyasztóládákkal oldottunk meg a hűtőkocsin belül. Ezért persze minden kibírt egy teljes hetet már az első fesztiválon is. Az üdítőink mindig hidegek voltak, amit mindenki imádott a hatalmas kánikulában, és mivel sok helyünk volt, így mindenből tudtunk extrát vinni. Nem mondom, hogy szinte mindenki kifogyott az alapanyagból hét végére, de azért számos olyan kis büfé volt, akik egy-egy dolgot nem tudtak már felszolgálni, mert egyszerűen nem mérték fel a keresletet rendesen. Nehéz is ez, nem tagadom, de mi olyan szinten sok extrát hoztunk, hogy ez nem fordulhatott elő, és a mi kínálatunk végig teljes maradhatott szerencsére a hűtőkocsi közreműködésének hála, ami elég nagy volt ahhoz, hogy mindennek helyet adjon. Úgy voltunk vele, hogy a hűvösben nem fognak megromlani az alapanyagok, így maximum ami megmarad, és még felhasználható, az pár napig jó lesz az étteremnek. Végső esetben pedig mindig ott van az a lehetőség, hogy sütünk pár ingyen pizzát, amire minden rámegy, és szeletenként szétosztogatjuk. Fővárosi étteremként lenne rá igény, hiszen itt igen magas a hajléktalanok és nehéz anyagi helyzetben lévők száma, mi pedig tehetünk egy kis jót, ha már a fesztivál ilyen jó bevételt hozott az étterem számára. 

Mennék-e megint hűtőkocsival programra?

Ha hosszú a program és elég nagy a látogatottsága, akkor persze! Egy ilyen kellemes élmény után idén is megfordultunk nem egy fesztiválon, de akár az ország másik felébe is elmennék egy hűtőkocsi segítségével a hátam mögött. Nekem mindenképpen megérte a hűtőkocsi a befektetést, úgyhogy nagyon jó szolgáltatásnak találom, mi sokat kerestünk vele.