Miért jó választás a LED panel?

LED panelek az egész lakásban

A LED panel erős fény kiadására képes világító eszköz. A hagyományos körtés megoldáshoz hasonlóan 230V-os áram szükséges hozzájuk és hasonlóan széles körben felhasználhatók. A családi ház gyakorlatilag összes helyiségében felhasználhatjuk őket, legyen szó az erősebb világítást igénylő dolgozószobáról vagy fürdőszobáról, vagy a többi helyiségről, nappaliról, konyháról, előszobáról is. Nézzük is meg, mi is pontosan a LED panel előnye és milyen lehetőségeink vannak a vásárlás során.

A LED panel előnyei

A LED technológia fejlettebb elődjeinél és ez számos jellemzőjén meg is látszik. Első előnye, hogy nem termel annyi hőt, mint a korábbi megoldások, ezáltal egyrészt a házunkat védi az esetleges tűztől, amely az izzószálas technikával készült daraboknál még szóba jöhetett, a másik, hogy a kis hőtermelése miatt a felületét megérinteni sem tilos, ugyanis csak kézhőig melegszik fel. Így csecsemőktől, a tűz fogalmát még nem ismerő kisgyerekektől sem kell távol tartatunk azt. Emellett a szellőzésre sem kell odafigyelnünk ennél a technológiánál a fenti okból. Nem kell lecserélnünk a teljes világítóberendezésünket sem, hogyha újítanánk, ugyanis könnyen beszerelhető a LED-es technológia és az áramforrás igénye is ugyanaz. A halogén izzóval ellentétben azonban a LED sokkal kevesebbet fogyaszt, tehát gazdaságosabb számunkra is ez a technológia, mint az elődje. A költségmegtakarítás mellett azonban még több dolgot is az előnyei közé tudunk sorolni. Ilyen például az, hogy amint az égőt felgyújtjuk, a LED teljes fénnyel és intenzitással világít, tehát nincsen bemelegedési ideje, máris tudunk mellette olvasni, írni vagy dolgozni.

A gyors fényleadás ellenére mégsem érzékeny az izzó a ki- és bekapcsolásra. Mindezek mellett a LED nem pislákol, nem vibrál, helyette a fénye szép, lágy, egyenletes és vibrálásmentes is, így az egészségünkre is jó hatást gyakorol majd. A szemünknek ugyanis nem tesz jót a vibrálás vagy a remegő fényű lámpa, ronthatja azt, a látásunk pedig igen fontos érzékletünk. Emellett a vibrálás feszültségnövelő szerepe is ismert, illetve sokaknál fejfájást okozhat. Nem kell ehhez erős vibráló fény sem, sokszor a szemünk észre sem veszi a kettő közti különbséget, vagy csak gyengén érzékeli. Az agyunk azonban nem hazudik, a látásunk attól még romlani fog, hogy nem feltétlenül vesszük észre, mitől kaptunk migrént vagy mitől lett részben szükségünk a szemüveg hordására.

Így tehát láthatjuk, hogy a LED panelek nem csak egy újabb fényforrási lehetőség, hanem komoly megfontolásra ad okot, hogy alkalmazzuk is őket.

Milyen LED panelek vannak?

Először is azon kell elgondolkoznunk az egyes lámpáknál, hogy falba süllyeszthető vagy falon kívüli LED-re lenne-e szükségünk. Előbbit akkor alkalmazzuk, hogyha álmennyezetbe tudjuk süllyeszteni a lámpát, utóbbit pedig ennek hiányában tegyük rá a lehetőségek listájára.

Kaphatóak egészen pici LED panelek, melyek között három, hat, tizenkettő, tizennyolc és huszonnégy wattos darabokat különböztethetünk meg. Ezek valóban kisebb tér megvilágítására alkalmasak, a többi LED-hez hasonlóan meleg sárgásfehér fényűek és hidegebb, fehér árnyalatú színben is kaphatóak. Lehetnek ezek díszítésre alkalmas fények vagy csak a szoba egy-egy részét megvilágító fényforrások is. Ezek „felnőtt” változata a nagy LED panel, amely már jelentősebb nagyobb méretezést jelent. Többnyire téglalap alakúak, szélességük akár hatvan és százhúsz centiméter között is mozoghat, illetve megkülönböztetünk még vízálló darabokat is.

Beszélhetünk univerzális darabokról, amelyek valójában falon kívüli darabok, de süllyesztett panelekként is alkalmazhatjuk őket. Ezeknek előnye a bizonyos „easyfix” funkció, amely a verzió könnyű felszerelésére utal. Ma már bizonyos „keret nélküli” paneleket is választhatunk, amelyek valójában nem keret nélküliek konkrétan, csupán a keretük nagysága mindössze öt milliméter nagyságú, tehát mindösszesen fél centi. Nem csak fehér fényű LED-eket kaphatunk azonban, hiszen az RGB technika ebben az esetben is ugyanúgy alkalmazható, ahogy a többi fényforrás esetében. A kisebb színes lámpák például remek hangulatvilágítást hozhatnak létre vagy dekorációs elemként is hasznosíthatjuk őket.

Hol alkalmazhatjuk a LED panelt?

Mint már korábban említettem, a ház bármely pontjában alkalmas a fényleadásra. Konyhában, nappaliban, ebédlőben, fürdőben és a hálószobákban is. Emellett sok iskola is áttért erre a világítási módra, illetve irodaházakban is energiatakarékos és hasznos világítási megoldás ez. Emellett számos csarnokban, tornateremben, közintézményben használnak már LED paneleket, ahogy a kisebb boltoktól kezdve egészen a hatalmas hipermarketekig is.

Láthatjuk tehát, miért érdemes régi izzóinkat LED panelekre cserélni. Számos területen találhatunk előnyöket a használatukra, mind a pénztárcánkat, mind az egészségünket kímélik, csökkentik a balesetek kockázatát is az otthonunkban. Többfajta verzióban is kaphatóak, mind az álmennyezetes megoldáshoz alkalmazkodnak, mind falon kívül felszerelhetők.