Kerek egész lesz tőle a világ? – a Himalája macska

himalayan3_regina

Kerek a feje, kerek a szeme – a Himalája macska

Ha láttál már kerek macskát, akkor a Himalája macska az. Kerek a feje, kerek a szeme, még a teste is rövid és zömök, s a dús bundától egészen kerek az is. Sőt, a fülei is lekerekítettek. S ennek a csodának a szülőhazája nem más, mint Anglia.  Nehéz megítélni, hogy önálló fajtáról, vagy a perzsa egy speciális változatáról van szó, mert ebben nincs egyetértés. Az viszont biztos, hogy nagyon különleges a megjelenése, s a jelleme is ellenállhatatlan. Már elhintettük, hogy az egyik őse a perzsa, na de ki a másik? Fogadjunk eszedbe se jutna! A Himalája macska másik őse nem más, mint egy sziámi macska. Tőle ered ez a jellegzetes colour-point mintázat, – ami nem más, mint az, hogy bizonyos végtagok színezete eltér a test többiétől (ami pedig homogén) – és a gyönyörű világoskék szempár. Most, hogy kacifántosan körül írtuk ezt a szépséget, térjünk is rá a történetére. Mert nem csak annyiból áll, hogy volt egy perzsa cica meg egy sziámi, s egymásra találtak. Ez az eredetmese egészen az 1920-as évekig nyúlik vissza, Virginia Cobb macskatenyésztő és Dr. Clyde Keeler háza tájára. Utóbbi éppen a colour-point mintázatért felelős gént kutatta. A cél egy olyan macskafajta kitenyésztése lett, amelynek olyan hosszú és dús a szőre, mint a perzsáé, míg szemei lélegzetelállítóan kéket. A csillagállás ideális volt, meg is születtek a csöppségek, és pont olyanok voltak, mint amilyennek a tenyésztőnő és a kutató megálmodták őket. „Cobby” teste és puhasága gyorsan világsiker lett. A „cobby” a rövid, közepes méretű testre utal, amitől ez a macska szeretetgombócnak látszik. Ezt erősítik a vaskos lábak, a széles mellkas és hát is. Nem meglepő, hogy a kandúrok akár 10 kilógrammot is nyomhatnak ezzel a testfelépítéssel. Esetükben kiemelten fontos a megfelelő diéta és mozgás. Feje a kereknél is kerekebbnek tűnik rövid point-orra miatt. Nem véletlenül kapta ez a bejegyzés azt a címet, amit. Szőrzete egyébként többféle színű, mintázatú lehet: seal tortie, seal point és blue point, lilac point, red or flame point. Ami állandó fajtajelleg az a szemek kéksége.

Kerek a szíve is – a Himalája macska

Nem csak kívül szép, de belül is ragyog a Himalája macska. Ideális benti társ. Nagyon jó a jellemük, vagyis nyugodtak, kedvesen, rendkívül szociálisak és ezek mellett intelligensek is. Az is igaz, hogy néhanapján rájuk jön az ötperc, s akkor nincs az a jutalomfalat, amivel a kedvükbe tudnánk járni. A sziámi géneknek köszönhetően aktívabbak a többi perzsánál, így remek játszótársak, akár gyerekek mellé is. Órákig elvannak a macskajátékokkal, könnyű lekötni őket, ami azért is előnyös, mert, ha épp egyedül vannak hagyva, nem fogják felforgatni a lakást. Ettől függetlenül imádják a figyelmet és a törődést, szinte elvárják, hogy őket helyezzük világunk közepébe. Ehhez azonban ki kell épülnie a macska-gazdi közötti bizalomnak, s ezért bizony mindkét félnek meg kell dolgoznia. Meglehetősen válogatós ilyen szempontból, ezért szinte biztos, hogy nem fog minket lecserélni, ha már megvan a kötődés.

Kerek a pocak? – a Himalája macska

Nem, nem kiscicákról van szó, hanem az etetésről. A Himalája macska hajlamos a súlygyarapodásra, így ennek fényében kell őt táplálnunk. A lényeg az, hogy az eledel nagy százalékban tartalmazzon húst, s a macskát számára fontos tápanyagokat. Gabonára nagyon kis mértékben van igényük. Nedves tápot azért érdemes választani, mert a macskák hajlamosak elfelejteni, hogy létezik a világon folyadék is, de így az étkezés során azt is pótolni tudják. Így vagy úgy, de legyen kitéve neki friss víz is. Egyre népszerűbb a macskatartók körében a szökőkút jellegű itató, mert valamilyen oknál fogva a macskák szívesebben isznak belőle. Ha biztosra akarunk menni, akár ilyet is beszerezhetünk kedvencünknek. Meglepően halkak, gyakorlatilag hangtalanok ezek a szerkezetek, s tényleg jobban szeretik őket a macskák.

A testsúly megtartásához nem csak a minőségi eledel, de a mozgás is hozzájárul. Szerencsére a Himalája macska nem lusta macska, s játékkal könnyen kielégíthető a napi szükségletük.

Kerek a tenyésztő? – a Himalája macska

Ha a címnek nincs is sok értelme, a kérdés fontos. A komoly tenyésztőket könnyű megtalálni, de természetes, hogy az ember időnként szkeptikus. A felelősségteljes tenyésztő macskái már ismerik a mindennapok zajait, a macskák is egytől-egyig egészségesek. Minden oltásuk és könyvük megvan – egyikért sem kell könyörögnünk. Sokat elmond a tenyésztőről a környezet állapota. Figyeljük meg, mennyire tiszta a hely, ahol a macskák és a kölykök vannak. Szánjunk időt arra, hogy személyesen felkeressük a helyeket még az adás-vétel előtt. Beszédes, ha a tenyészetnél váró lista van, s mindig friss információkkal szolgálnak az almokról.