Télen száraz szemre, tavasszal allergiára: a szemcseppekről

Milyen szemcseppek segíthetnek az év során

Sokfajta szemcsepp létezik, habár legtöbbször úgy gondolunk rájuk, mintha csak orvosi felírásra lehetne kapni belőlük, kizárólag valamilyen betegség esetén. Azonban ez nem így van, a szemcseppek ma már számos különböző formában léteznek, és a mindennapi élet során is érdemes őket használnunk, mert megkönnyíthetik az életünket.

Szemcsepp száraz szemre – főleg télen

Télen az ember szeme különösen száraz, és sok kórokozó a szemen keresztül is képes bejutni az ember szervezetébe, ezért óvnunk kell azt minden gyengeségtől. A száraz szem pedig azt jelenti, hogy nincs elég könny a szemünkben, és emiatt legyengül annak a védekezőképessége, hiszen a könny mossa ki a szemünkből mindazt, ami nem oda való. Télen tehát nem csak a megfelelő táplálkozásra, a vitaminpótlásra és a testmozgásra, na meg persze a réteges öltözködésre kell odafigyelnünk, hanem mindenképpen kerítsünk időt arra is, hogy tegyünk valamit a szemünk épségéért.

Persze nem csak télen lehet száraz az ember szeme. Az év bármely szakaszában előfordulhat, főleg a mai világban, ahol naponta több órát is a számítógép előtt ülünk, és a szemünk állandóan az okostelefonunk képernyőjére van tapadva. A világunk változik, de a testünk olyan nem követi ezt a változást, vagy legalábbis nem a megfelelő ütemben. A monitor előtt az ember sokszor kevesebbet pislog, percenként akár csak kettőt-hármat, így pedig kevés könny termelődik, ami miatt egy idő után fájdalmassá válik a pislogás, a szem kipirosodik és érzékeny lesz. A monitor fénye egyébként sem tesz jót a szemnek hosszútávon. Általában nagyobb fényerőt használunk, mint az a természetben előfordul, ráadásul főleg kékes, vagy fehér fénynél dolgozunk, hogy jobban tudjunk koncentrálni. Ez persze jót tesz akkor, hogyha hosszú éjszakákat kell kibírnunk éberen, de a szemünk nem örül velünk az elvégzett munka mennyiségének. Ilyenkor segíthet az is, hogyha egy kis időre szünetet tartunk, de a tartós szemszárazságot sajnos nem lehet ilyen könnyedén orvosolni. Hogy jobban bírja az ember a nehéz napokat, mindenképpen használjon szemcseppet. Különösen ajánlott azok számára, akik sokat játszanak játékokkal, amik erős koncentrációt igényelnek. Ilyenkor ugyanis az ember hajlamos annyira a játékra figyelni, hogy még egy pislogásnyi időt sem enged meg magának, hiszen az idő alatt is rengeteg dolog történhet, amiről nem szeretne lemaradni. Amikor azonban az ember szünetet tart, biztosan jól jön egy kis szemcsepp, ami biztosítja a következő körre elég alternatív könnytermelést.

Allergiára is szemcsepp

Habár télen kevésbé kell számolnunk a szénanáthával, jó ha az ember már előre tudja, mihez nyúljon, hogyha tavasszal elkezdenek nyílni a virágok. Ilyenkor gyönyörű színekbe borul a táj, azonban az allergiás emberek nem tudnak ilyenkor gyönyörködni a tájban, hiszen komoly és kellemetlen, valóban náthás tünetekkel járhat az allergia. Bedugult orrjáratok, szédülés, száraz és kivörösödött szemek, fáradtság. A legtöbbször néhány nap után már enyhülnek a tünetek a megfelelő gyógyszeres kezelésnek hála, azonban addig a néhány napig is sokat jelent, ha van segítsége az embernek, ami ha csak egy kicsit is, de enyhíti a kellemetlen tüneteket. Ilyen a szemcsepp (https://eoptika.hu/kategoriak/szemcsepp.html) is, amivel elviselhetőbbé tudjuk tenni a kellemetlen élményt, és máris egy kicsit jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben.

Szemcsepp kontaktlencséseknek

Kontaktlencsét viselők számára is sok előnnyel jár egy szemcsepp. A lencsét viselők alapvetően nagyon szeretik ezt a megoldást a látásproblémáikra, hiszen kényelmes, egyáltalán nem lehet észrevenni és könnyedén beszerezhető, pótolható. Sajnos azonban könnyedén kiszárad a szemünk, főleg hogyha hosszú ideig hagyjuk benne a szemünkben, vagy éppen keveset pislogunk esetleg a számítógép használata miatt. Külön olyan terméket kell azonban a lencsét hordó embereknek választania, ami megfelelő a lencse viseléséhez, nem rontja annak az összetételét. Ha azonban megvan a tökéletes csepp, akkor akár egész éjszaka a szemünkben maradhat a lencse – persze csak akkor, hogyha éppen mulatunk vagy dolgozunk, egyébként alváshoz tilos, soha nem szabad a szemben hagyni a lencséket, mert komoly betegségek okozója lehet. Ha viszont egy átmulatott éjjelhez kell egy kis segítség a száraz szem érzése ellen, akkor viszont megtaláltuk a tökéletes terméket!

A szemcsepp tehát mindenki számára nagy segítség lehet, legyen szó kisebbekről vagy nagyobbakról, lencsésekről, vagy sem, allergiára vagy száraz szemre, mindenképpen jó döntést hozunk, hogyha tartunk otthon belőle néhány darabot, sőt még a táskánkban is legyen egy, ki tudja, mikor lesz szüksége rá az embernek. Egy jó csepp aranyat ér, hogyha fáradt szemmel kell átvészelnünk a napot, hogyha szúr a pislogás, hogyha kellemetlen az allergia, és még hosszan sorolhatnám, mikor előnyös a használata, de az eredmények majd magukért beszélnek, ha az ember beszerzi a sajátját. Egy esélyt mindenképpen érdemes adni neki, szerintem senki nem fogja megbánni.