Minden, amit a HPV tesztekről tudni akartunk

A HPV tesztekről általánosságban

Alapvetően nyilvánvalóan a legtöbb ember abszolút tisztában van azzal, hogy tulajdonképpen micsoda is a HPV és azzal is, hogy milyen úton terjed és ezt a betegséget, hogyan és milyen módon célszerű kiküszöbölni a mindennapjaink során. Természetesen a legjobb orvosság a megelőzés, viszont emellett ha már csak a gyanúja is felmerül annak, hogy esetleg elkaptuk ezt a kórt, akkor mindenképpen ajánlatos a HPV teszt elvégzése.

A HPV maga a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, mely egyaránt okozhat tüneteket a nemi szerveken akár külsőleg, akár végbélben és a kár a száj nyálkahártyáján is. Mint valószínűleg sokan tudják a HPV azért is egy nagyon alattomos betegség, mert a lappangási ideje akár több év is lehet, mielőtt bármiféle tüneteket is észlelnénk magunkon. Éppen ezért nyomatékosan javaslom, hogy ha bárki bármiféle tüneteket észlel magán, vagy esetleg gyanúja van rá, hogy elkapott valakitől egy ilyen jellegű nemi úton fertőződő betegséget, az mindenképpen forduljon orvosához és igényeljen egy HPV tesztet, ugyanis abban az esetben, ha még viszonylag időben sikerül elkapni az adott betegséget, akkor még van esély arra, hogy tudjuk kezelni a problémát. Sajnálatos módon a nőket elképesztően nagymértékben fenyegető méhnyakrák is abszolút összefüggésbe hozható, a kutatások szerint a HPV fertőzéssel, de természetesen minimálisabb arányban a férfiaknál is okozhat ilyen problémát a HPV. Így amennyiben felmerül a gyanú, mindenképpen igényeljünk egy HPV tesztet, ugyanis bár sajnos visszafordítani nem lehet a folyamatot, de kezelni abszolút lehetséges.

A HPV teszt fontossága

Mint már az előbbiekben is említettem a HPV egyik legnagyobb hátránya, hogy a lappangási ideje olykor több év is lehet, teljesen tünetmentesen és egyébként a lappangási időtől eltekintve is kevés olyan szembetűnő jele van a HPV fertőzésnek, melyre HPV teszt nélkül egyértelműen azt mondhatnánk, hogy ez egészen bizonyosan HPV fertőzés. Alapvetően a teszt a nyálkahártyáról vett minta alapján mutatható ki, mely minta után laboratóriumi vizsgálatok során a szakemberek meg tudják állapítani, hogy az illető küzd-e az adott betegséggel vagy sem. Egyébként itt jegyezném meg, hogy a HPV elleni védőoltás ténylegesen komoly védelmet tud nyújtani az adott vírus ellen, mely a tévhittel ellentétben nem csak kizárólag nemi úton terjed, hanem ritkább esetekben még tárgyak használatával is terjedhet. Természetesen a leggyakoribb terjedési módja továbbra is szexuális úton történik, de kivételes esetekben előfordulhat mindez más módon is. Éppen ezért ajánlatos a legkisebb gyanú esetén is HPV teszt, melyről a következendőkben fogok beszélni. Akit bővebben érdekelne a HPV teszt az látogasson el az alábbi weboldalra https://www.synlab.hu/termek/hpv-vizsgalat-onmintavetellel és nézzen utána annak, hogy mikor érdemes orvoshoz fordulni és milyen tünetek utalnak már teljesen egyértelműen arra, hogy kezelni kell a problémát, mert bizony HPV fertőzöttség áll a háttérben.

A HPV teszt folyamata

A HPV teszt alatt tulajdonképpen semmiféle komplikált feladatra nem szükséges gondolnunk, ugyanis ahhoz, hogy a laboratórium által értékelt eredményt kapjunk, mindössze arra van szükségünk, hogy egyfajta speciális citológiai kefével hámkaparékot vegyenek el az adott területről. Ezek után a már meglévő mintát egy olyan jellegű úgynevezett „transzport oldatba” helyezik, ami képes kimutatni a HPV DNS jelenlétének a kimutatását. Érdekességképpen oly annyira pontos meghatározást tud nyújtani az adott vizsgálat, hogy még a vírus konkrét típusát is abszolút kimutatja a tesz végeredménye. A HPV teszt mellett amennyiben egy tünetmentes páciens szeretné elvégezni az adott tesztet, akkor az ő vizsgálatát nem tesztelésnek, hanem szűrésnek nevezzük. Egyébként a méhnyakrák elleni szűrés esetén egészen gyakran szoktak alkalmazni HPV tesztet is, ugyanis mint ahogyan már a fentiekben is említettem sajnálatos módon az egyik leggyakoribb előidézője ennek a betegségnek a HPV vírus, mely az esetek mintegy 90%-ban abszolút közrejátszott a méhnyakrák kialakulásában. Az ilyen jellegű méhnyakrák szűrést egyébként sejtkenet alapú szűréssel szokták végezni.

Én személy szerint úgy gondolom, hogy a megelőzés és a rendszeres vizsgálat az egyik legfontosabb szempont abban az esetben, ha felelősségteljesen szeretnénk elkerülni ezt a problémát. Ellenben abban az esetben, ha bármiféle gyanúnk is támadna afelől, hogy esetlegesen HPV fertőzöttek lettünk azonnal forduljunk orvoshoz és végeztessük el a HPV tesztet, ugyanis ha még időben sikerül kezelni a problémát, akkor van arra lehetőség, hogy ne történjen nagyobb baj.